Veelgestelde vragen over buikwandcorrectie
-
Wie komt in aanmerking voor buikwandcorrectie?
In principe komt elke gezonde man of vrouw die niet tevreden is met zijn of haar verslapte buik in aanmerking voor een buikwandcorrectie. Dit zijn meestal vrouwen na zwangerschappen of mannen en vrouwen die veel zijn afgevallen. Bij te veel overgewicht komt u niet in aanmerking voor de operatie omdat u dan een sterk verhoogde kans op problemen heeft, zoals infecties, nabloedingen en wondgenezingsstoornissen. U komt wel voor deze operatie in aanmerking als uw Body Mass Index (BMI) kleiner is dan 34.
De BMI kunt u berekenen: uw gewicht delen door uw lengte en de uitkomst nogmaals delen door uw lengte.
Voorbeeld: Iemand is 85 kg en heeft een lengte van 1,70 m.
Som: 85 gedeeld door 1,70 = 50,0 gedeeld door 1,70 = 29,4. De BMI is dan 29,4.
En wat dit betekent ziet u in onderstaand lijstje.
BMI waardeMinder dan 20: Te laag lichaamsgewicht
Tussen de 20 en 25: Goed gezond gewicht
Tussen de 25 en 27: Licht overgewicht
Tussen de 27 en 30: Matig overgewicht
Tussen de 30 en 40: Ernstig overgewicht
Boven de 40: Overgewicht met ernstig gezondheidsrisico
Een afwijking die niet veel voorkomt is een Pot Belly. Daarbij bestaat een zeer bolle buik die bij liggen niet verbetert. Bij deze buikvorm is een operatie niet aangewezen.
-
Wat is er zo speciaal aan de methode die dr Luijendijk gebruikt?
Dr Luijendijk gebruikt voor de operatie een speciale techniek, de zogenaamde Traction Suture techniek, die door toonaangevende esthetische plastisch chirurgen als de State-of-the-art of de Gouden Standaard wordt beschouwd. Hierbij wordt tijdens de operatie gebruik gemaakt van hechtingen die onder spanning worden ingehecht op daarvoor van te voren bepaalde plaatsen. Het grote voordeel hiervan is dat tijdens de operatie de maximale hoeveelheid overtollig weefsel kan worden verwijderd en dat na de operatie een goed resultaat gehandhaafd blijft. Bij de 'gewone' buikwandcorrectie zie je nog wel eens dat op de plaats van het litteken na verloop van tijd toch weer een rolletje overtollige huid en vetweefsel begint te ontstaan. Ook is de techniek van dr Luijendijk veiliger: er ontstaat veel minder vaak een grote bloeding en ook seroomvorming komt bijna niet voor!
Voor de navel maakt dr Luijendijk gebruik van een techniek waarbij uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat hiermee de minste kans ontstaat op een 'operated look' of geopereerd uiterlijk. De navel ziet er heel natuurlijk uit. Zie voor het artikel dat dr Luijendijk samen met collega's over dit onderwerp schreef: PDF-file
-
Wordt er veilig gewerkt?
Veiligheid voor de patiënt staat voor dr Luijendijk voorop. De vervelendste complicatie die kan ontstaan is een infectie of een seroom (ophoping van een vochtmeer). Om dit te voorkomen wordt zo steriel mogelijk gewerkt en krijgt u vlak voor de operatie antibiotica toegediend. Ook de techniek met traction sutures verkleint de kans op problemen. Daarmee is de kans op een diepe infectie of een seroom minder dan 1 procent. Ook een grote bloeding is hiermee zeldzaam geworden.
-
Heeft dr Luijendijk veel ervaring?
Dr Luijendijk is een geregistreerd plastisch chirurg sinds januari 2002. Hij heeft zich gespecialiseerd in de esthetische plastische chirurgie en heeft in die jaren de buikwandcorrectie met nieuwe technieken steeds verder verfijnd. Hij heeft veel ervaring (meer dan 1000 buikwandcorrecties). Hij doet iedere jaar 50 tot 75 buikwandcorrecties.
-
Welke operatie?
Tijdens het consult zal dr Luijendijk met u de verschillende soorten operaties bespreken en laten zien welke operatie voor u het meest geschikt is. De keuze moet worden gemaakt uit: volledige of mini buikwandcorrectie, met of zonder verstevigen van de spieren, met of zonder aanvullende liposuctie. Soms is een Fleur-de-lis operatie nodig, waarbij ook een verticaal litteken over het midden van de buik loopt (zie verderop bij Veelgestelde vragen).
-
Zijn er alternatieve methodes voor een buikwandcorrectie?
Helaas niet. Soms wordt ondanks een huidoverschot toch gekozen voor alleen een liposuctie. In dat geval blijft de hoeveelheid huid echter gelijk en ontstaat een lege zak van huid. In de spiegel is dit dus niet mooi, in de kleren kan het toch een verbetering zijn.
-
Wat zijn de belangrijkste risico's en complicaties?
Een buikwandcorrectie is in ervaren handen over het algemeen een veilige ingreep. De risico’s zijn dezelfde als bij elke andere operatie. De wond die gemaakt moet worden om de overtollige huid te verwijderen is groot, waardoor er een kans is op wondgenezingsstoornissen. De wond kan gaan infecteren, wat overigens niet vaak voorkomt (minder dan 1 op de 100). De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Een buikwandplastiek is daarom niet geschikt voor mensen die veel te zwaar zijn.
Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij het nabloedende bloedvaatje dicht wordt gemaakt.
Een late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat er zich in de weken na de operatie vocht ophoopt tussen de buikwand en de spieren, een zogenaamd seroom, hetgeen vaak gepaard gaat met een vol gevoel. Indien dit ontstaat wordt dit tijdens de polibezoeken weggezogen met behulp van een spuitje. Door de traction suture techniek komt deze complicatie bijna niet meer voor (minder dan 1 op de 300).
Een andere late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen, een zogenaamd 'dogear'. Meestal trekt dit na verloop van tijd weer weg. Soms is het nodig deze overtollige huid later apart te verwijderen. Dit kan veelal onder plaatselijke verdoving in de polikliniek van het ziekenhuis gebeuren.
Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel gevoelloos wordt en vaak blijft. De huid voelt dan doffer aan. De meeste mensen ondervinden hier geen hinder van. De grootte van dit gebied wordt meestal wat kleiner na verloop van tijd.
-
Ik heb striae. Wat zijn dat? Gaan de striae helemaal weg?
Bij veel mensen is de huid erg opgerekt, waardoor striae ontstaan. Die striae zijn niet altijd volledig te verwijderen omdat ze zich onder maar ook boven de navel bevinden. Vaak zijn na de operatie de meeste striae weg en zijn de overgebleven striae (die boven de navel zaten) naar de onderbuik verplaatst.
Bij striae is de elastiekwerking van de huid verminderd. Dat is helaas niet meer te herstellen. Bij mensen met striae is het eindresultaat daarom altijd iets minder strak dan bij mensen die geen striae hebben.
-
Ik lijk nog steeds zwanger. Hoe komt dat?
Soms houden vrouwen na een zwangerschap last van een bolle buik en krijgen opmerkingen als "ben je weer in verwachting?". Het stevige bandje tussen de rechte buikspieren is dan tijdens de zwangerschap uitgerekt en niet meer in zijn oude vorm teruggekeerd zodat het bandje nu niet meer stevig is en geen tegendruk meer geeft tegen de ingewanden. Daardoor ontstaat een bolle buik. Dit heet een rectus diastase. Soms ontstaan daarbij ook rugklachten. Tijdens de buikwandcorrectie kan dit bandje weer worden ingenomen. De buik wordt dan platter, de houding verbetert en eventuele rugklachten verminderen of verdwijnen.
-
Ik heb een rectus diastase. Wat is dat?
Hetzelfde antwoord als bij de vorige vraag:
Soms houden vrouwen na een zwangerschap last van een bolle buik en krijgen opmerkingen als "ben je weer in verwachting?". Het stevige bandje tussen de rechte buikspieren is dan tijdens de zwangerschap uitgerekt en niet meer in zijn oude vorm teruggekeerd zodat het bandje nu niet meer stevig is en geen tegendruk meer geeft tegen de ingewanden. Daardoor ontstaat een bolle buik. Dit heet een rectus diastase. Soms ontstaan daarbij ook rugklachten. Een rectus diastase kan niet worden verbeterd met training.
Tijdens de buikwandcorrectie kan dit bandje weer worden ingenomen. De buik wordt dan platter, de houding verbetert en eventuele rugklachten verminderen of verdwijnen.
-
Wat is een Fleur-de-lis operatie?
Bij een gewone abdominoplastiek wordt aan de onderkant een stuk verwijderd. Bij een Fleur-de-lis operatie wordt daarnaast ook nog een stuk uit het midden van de buik verwijderd. Het litteken zit dan aan de onderkant en in het midden van de buik. De navel zit dan in het litteken in het midden. Een Fleur-de-lis operatie is vaak nodig bij mensen die heel veel zijn afgevallen, op eigen kracht of met een gastric bypass. Omdat dan ook de elastiekwerking van de weefsels verloren is gegaan is het moeilijk om een mooi resultaat te bereiken. Toch kan het verwijderen van de overtollige weefsels bijdragen aan een goede verbetering van de kwaliteit van leven. Er zijn dan bijvoorbeeld geen problemen meer met smetten en de kleren passen beter.
-
Wat is een mommy makeover?
Vaak zijn behalve de buik ook de borsten verslapt. U kunt dan een mommy makeover overwegen. Hierbij wordt tegelijkertijd met de buikwandcorrectie een borstcorrectie uitgevoerd. Als de borsten nog niet erg zijn gaan hangen dan kan een borstvergroting met een prothese (zie Behandeling Borstvergroting) of een lipofilling (zie Behandeling Lipofilling borsten) tot een goede verbetering leiden. Als de borsten wel zijn gaan hangen dan kan een borstlift met of zonder een prothese tot een goede verbetering van de vorm van de borsten leiden (zie Behandeling Borstlift).
-
Waar komen de littekens?
Het litteken loopt rond de navel en vlak boven de schaamstreek van heup tot heup, binnen de bikini (of ondergoed-) lijn. De lengte is afhankelijk van de vorm van de buik. Doordat het litteken in de natuurlijke plooi onder aan de buik wordt geplaatst zal er op termijn weinig van te zien zijn. Het kan één tot twee jaar duren voordat het litteken vlakker en lichter van kleur is geworden. Bij een beperkte buikwandcorrectie wordt de buikwand op kleinere schaal gecorrigeerd en is er geen litteken rond de navel. Bij een Fleur-de-lis operatie is er ook een litteken in de lengte in het midden van de buik. De indicatie voor een beperkte of een uitgebreide buikwandcorrectie hangt af van de individuele situatie en wordt in overleg met u bepaald. Het nadeel van de littekenvorming weegt over het algemeen ruimschoots op tegen het tevreden gevoel na de operatie.
-
Littekenbehandeling
Bij de meeste mensen is sprake van een gewone littekenvorming. Een speciale littekenzalf is dan niet nodig. Als de littekenvorming echter minder mooi is dan kan gebruik worden gemaakt van siliconenzalf, siliconenspray of siliconenpleisters.
Het is belangrijk om het litteken zolang het rood is niet bloot te stellen aan Ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het litteken beschermen met een gewone pleister of in een later stadium met een sunblock (factor 30).
-
Hoe lang moet ik vrij hebben?
De meeste mensen hebben aan 2 of 3 weken genoeg. De stevige elastische broek die u na de operatie moet dragen geeft over het algemeen voldoende steun. Als u een lichamelijk zware baan heeft duurt het iets langer. Wel wordt geadviseerd 4 weken niet te sporten, 6 weken als ook de spieren zijn gehecht.
-
Hoe kom ik aan stevige drukkleding voor na de operatie?
In de Bergmankliniek kunt u dit bestellen na het gesprek of bij de boeking. In het Diakonessenhuis kunt u dit bestellen via het secretariaat.
Als alternatief kunt u (voor dames) bijvoorbeeld een figuurcorrigerende tailleslip of knicker via internet bestellen (bv hema.nl of hunkemoller). Als u bij google "figuurcorrigerend ondergoed" invoert ziet u nog meer aanbieders. Dit ondergoed geeft voldoende steun. Een klein nadeel van dit ondergoed is het aanwezige kruis.
-
Mag ik douchen na de operatie?
U mag de dag na de operatie al weer voorzichtig douchen. De pleisters blijven gewoon zitten en moeten na het douchen worden drooggedept. U mag nog niet in bad of naar de sauna. Dat mag pas weer na 6 weken.
-
Hoe lang blijft het resultaat goed?
Het lichaam en dus ook de buik verandert met de leeftijd. Dat is ook zo als u een buikwandcorrectie ondergaan heeft. Afhankelijk van uw (genetisch bepaalde) snelheid van verouderen zal de buik uiteindelijk gaan veranderen. Dit is dus voor iedereen anders. Ook zwangerschappen, littekens van andere operaties of gewichtsschommelingen kunnen de buik doen veranderen. Het resultaat kan echter voor vele jaren behouden blijven, zeker met goede eetgewoonten en lichaamsbeweging.
-
Garantie
Esthetische en Plastische Chirurgie is geen exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord verloop kunnen wij u daarom niet geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals bijvoorbeeld narcoseproblemen, trombosebeen, longembolie, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, etc. Absolute symmetrie is niet te garanderen. De kansen op dit soort complicaties zijn over het algemeen klein maar kunnen optreden, ook al besteden wij veel zorg aan de uitvoering van de behandeling.