De operatie borstverkleining

Het gesprek

Tijdens het eerste gesprek kunt u uw verwachtingen en wensen naar voren brengen. Vervolgens zal dr Luijendijk de mogelijkheden met u bespreken. Op die manier krijgt u een reëel beeld van wat een borstverkleining of versteviging voor u kan betekenen.

 

Afhankelijk van uw borsttype zijn er verschillende mogelijkheden. De beste operatie voor uw borsten wordt met u besproken. Daarna wordt besproken waar de littekens zich zullen bevinden. Zoals bij iedere andere operatie moeten de voordelen goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico’s. Deze zullen uitvoerig met u worden besproken. Uiteraard kunt u tijdens het gesprek vragen stellen.

 

Als u te zwaar bent is de kans op het ontstaan van complicaties zoals nabloedingen, ontstekingen en weefselversterf te groot. Dit betekent dat u in het geval van veel overgewicht meestal niet in aanmerking komt voor een borstverkleining. Verzekeraars variëren in hun eisen maar meestal moet de Body Mass Index minder zijn dan 30 of soms zelfs 27 (zie veel gestelde vragen). U moet daarom, indien u te zwaar bent, eerst afvallen tot uw streefgewicht. Als u op streefgewicht bent maakt u een afspraak met de plastisch chirurg. De operatie kan dan zonder onnodige risico’s worden uitgevoerd met een goede kans op een mooi resultaat.

 

Voor de borstverkleining operatie

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving. Tijdens de operatie wordt een deel van het borstklierweefsel en huid verwijderd. Er wordt een nieuw kleiner model borst gevormd, door onderhuidse verplaatsing van vet en borstklierweefsel, en tevens zal de tepel verplaatst worden. Rond de beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan en verder komt er bij de meeste technieken een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepelhof en de plooi onder de borst. Dr Luijendijk zal u informeren over de techniek die hem voor u het beste lijkt.

 

De hechtingen zijn onderhuids en oplosbaar en hoeven dus niet later verwijderd te worden. Ook gebruikt dr Luijendijk bij zijn techniek geen drains (plastic slangetjes voor afvoer van vocht) zodat ook die niet verwijderd hoeven te worden. Dat is wel zo comfortabel.

 

Na de operatie

U mag in principe de volgende dag weer naar huis, de opname is dus een nacht. De eerste dagen thuis moet u rustig aan doen, bedrust is echter niet nodig. Om de borsten goed te laten genezen is het aan te raden ongeveer twee tot drie weken een stevige, steunende sportbeha te dragen (dag en nacht). Over het algemeen is een borstverkleining niet pijnlijk. De eerste weken na de ingreep kunnen de borsten wat gezwollen en gespannen zijn. U kunt het beste de eerste 1 tot 2 weken vrij plannen en zo nodig hulp regelen. Ook wordt geadviseerd de eerste 4 tot 6 weken niet te sporten of zwaar werk te verrichten.

 

Omdat het resultaat al direct na de operatie zichtbaar is, kunt u vanaf de eerste dag uw nieuwe borsten bewonderen. Door de sterke spanning die na de operatie in de weefsels optreedt wordt het uiteindelijke model anders dan vlak na de correctie. Dat betekent dat de borsten naarmate de tijd vordert steeds beter van vorm worden. Het eerste polibezoek is na 2 weken. Het eindresultaat wordt pas na 3 maanden beoordeeld.

 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal dr Luijendijk deze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.