De operatie
borstvergroting

Het gesprek

Tijdens het eerste gesprek kunt u uw verwachtingen en wensen naar voren brengen. Vervolgens zal dr Luijendijk de mogelijkheden met u bespreken. Op die manier krijgt u een reëel beeld van wat een borstvergroting voor u kan betekenen. Tijdens het gesprek wordt bekeken welke prothesen voor u het meest geschikt zijn en of de prothesen het beste boven of onder de spier kunnen worden ingebracht. Zoals bij iedere andere operatie moeten de voordelen goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico's. Ook het onderwerp borstkanker wordt besproken met speciale aandacht voor uw situatie. Uiteraard kunt u tijdens het gesprek vragen stellen. Hierna kunt u met behulp van verschillende pasprothesen zelf in de spiegel bekijken welke maat het beste bij u past. Op die manier bepaalt u zelf in samenspraak met dr Luijendijk de gewenste grootte en vorm. Het is verstandig hiervoor een ruimzittende beha zonder vulling en een strak wit T-shirt mee te nemen.

 

VOOR DE BORSTVEGROTING OPERATIE

Een borstvergroting is maatwerk. Een belangrijke keuze is bijvoorbeeld de plaats van de prothese; voor of achter de spier. Indien is gekozen voor het laatste dan maakt dr Luijendijk gebruik van de ‘Dual plane’ techniek, hetgeen door toonaangevende esthetische plastisch chirurgen als de State-of-the-art of de Gouden Standaard wordt beschouwd. Vlak voor de operatie wordt het plan samen met u doorgenomen en wordt een tekening van het werkplan gemaakt. Tijdens de operatie wordt onder narcose het besproken plan uitgevoerd. Nadat de holte is gemaakt wordt vervolgens altijd eerst gepast met een steriele opvulbare inwendige pasprothese. Op die manier kan tijdens de operatie bekeken worden of de van te voren bedachte maat ook echt het mooiste resultaat geeft. Soms blijkt daarbij dat net iets groter of net iets kleiner mooier is.

Bij ongelijke borsten kan op deze manier worden bepaald welke verschillende maten prothesen moeten worden gebruikt. Nadat de prothesen zijn ingebracht wordt het resultaat in half zittende houding gecontroleerd en worden de wonden gehecht. De hechtingen zijn onderhuids en oplosbaar en hoeven dus niet meer verwijderd te worden.

Ook gebruikt dr Luijendijk bij zijn techniek geen drains (plastic slangetjes voor afvoer van vocht) zodat ook die niet verwijderd hoeven te worden. Dat is wel zo comfortabel.

 

NA DE OPERATIE

De operatie vindt plaats in dagbehandeling. U mag dus dezelfde dag na een aantal uren weer naar huis. Het is verstandig een sportbeha (van de nieuwe maat) met voorsluiting mee te nemen zodat u die gelijk kunt gaan dragen (dag en nacht, 2-3 weken). Het eerste polibezoek is na 2 weken. De eerste weken na de ingreep kunnen de borsten wat gezwollen en gespannen zijn. U kunt het beste de eerste week vrij plannen en zo nodig hulp regelen. Ook wordt geadviseerd de eerste 4-6 weken niet te sporten. Omdat het resultaat al direct na de operatie zichtbaar is, kunt u vanaf de eerste dag uw nieuwe cupmaat bewonderen. Het definitieve eindresultaat wordt altijd pas na 3 maanden beoordeeld. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal dr Luijendijk deze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.