De operatie halslift

Het gesprek

Tijdens het eerste gesprek kunt u uw verwachtingen en wensen naar voren brengen. Vervolgens zal dr Luijendijk de mogelijkheden met u bespreken. Op die manier krijgt u een reëel beeld van wat een halslift voor u kan betekenen.

 

Afhankelijk van uw gezicht en uw wensen zijn er verschillende mogelijkheden. De beste operatie voor een mooier gezicht kan alleen een halslift zijn. Als er gekozen wordt voor aanvullende ingrepen dan worden die apart met u besproken. Zoals bij iedere andere operatie moeten de voordelen goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico’s. Deze worden uitvoerig besproken. Uiteraard kunt u tijdens het gesprek vragen stellen.

 

De halslift operatie

Een halslift geschiedt onder narcose. De operatie duurt ongeveer 3 uur (met aanvullende ingrepen langer). Vlak voor de operatie wordt het gemaakte plan samen doorgenomen en wordt een tekening van het werkplan gemaakt.

 

Er zijn meerdere technieken. Soms wordt via een sneetje van ongeveer 4 cm onder de kin gemaakt en wordt de huid van de hals losgemaakt van de onderliggende weefsels (boven de spier van de hals). Daarna wordt de spier van de hals in de middellijn naar elkaar toe gehecht zodat weer een goede hoek tussen kin en hals ontstaat. Daarna wordt de huid herverdeeld. Aan het eind van de operatie worden kleine draintjes (dunne slangetjes) achtergelaten. De volgende ochtend worden deze draintjes verwijderd. Deze techniek heet een platysmaplastiek en kan soms een optie zijn als er niet veel huidoverschot in de hals aanwezig is. 

 

De voorkeur van dr Luijendijk gaat uit naar de "en bloc" halslift. Daarbij wordt gewerkt vanuit een sneetje achter het oor en in de haarlijn achter het oor. Bij deze techniek wordt een holte gemaakt onder de spier van de hals en wordt deze spier naar achteren toe strak getrokken waarbij de huid volgt. Het grote voordeel van deze techniek is dat de overtollige huid makkelijk naar achteren kan worden weggewerkt, dat er geen rare treklijnen ontstaan, dat draintjes niet nodig zijn en dat het gevoel van de hals vaak goed blijft zodat een mooi en natuurlijk resultaat wordt bereikt.

Kijk voor een verdere uitleg bij "Veelgestelde vragen".

 

Na de operatie

U mag in principe de volgende dag weer naar huis, de opname is dus een nacht. De eerste dagen thuis moet u rustig aan doen, bedrust is echter niet nodig. U moet de eerste 1 tot 2 weken een steunend elastisch verband dragen.

 

De eerste weken na de ingreep kan de hals wat gezwollen, verkleurd en gespannen zijn. Over het algemeen hebt u weinig last van pijn. U kunt het beste de eerste 3 weken vrij plannen en zo nodig hulp regelen. Ook wordt geadviseerd de eerste 6 weken niet te sporten of zwaar werk te verrichten. Het eerste polibezoek is na 2 weken. Het eindresultaat wordt echter pas na 3 maanden beoordeeld.

 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal dr Luijendijk deze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.