De operatie lipofilling

HET GESPREK

Tijdens het eerste gesprek kunt u uw verwachtingen en wensen naar voren brengen. Vervolgens zal dr Luijendijk de mogelijkheden met u bespreken. Op die manier krijgt u een reëel beeld van wat een lipofilling voor u kan betekenen.

 

LIPOFILLING

Een belangrijke nieuwe ontwikkeling binnen de plastische chirurgie is lipofilling.
Voor een lipofilling moet eerst een liposuctie worden verricht, meestal van de benen, de buik of de rug. Soms gaat het maar om een paar cc (zoals lipofilling van het gezicht) en dan wordt dus niet een volledige liposuctie van dat gebied gedaan. In andere gevallen (borsten, buik) moet veel vet worden verkregen en betreft het vaak wel een volledige liposuctie van het gebied waar het wordt weggehaald.
Tijdens de operatie wordt het gebied waar de liposuctie gaat worden verricht eerst opgespoten met liposuctievloeistof. Dit is nodig om de cellen voor te bewerken en om bloedingen zoveel mogelijk te voorkomen. Daarna worden een paar kleine steekgaatjes gemaakt en wordt met kleine buisjes de liposuctie verricht. De steekgaatjes worden meestal niet gehecht, dan genezen ze het mooiste. Het verkregen weefsel wordt nu bewerkt. Daarna kan het met kleine canules worden ingespoten in het gewenste gebied. Dit moet zorgvuldig gebeuren, het liefst druppel voor druppel, omdat anders een te grote holte gevuld met vet ontstaat die niet kan overleven. Meestal wordt net iets meer ingespoten dan nodig lijkt omdat we weten dat een deel van de lipofilling weer verloren gaat (meestal ongeveer 30%). Soms is voor een goed resultaat later een tweede sessie nodig.
Waarom lipofilling zo goed werkt is ingewikkeld. Het weefsel dat met lipofilling wordt verkregen bestaat uit meerdere verschillende cellen en het steunweefsel. Vroeger dachten we dat dit vooral vetcellen waren maar nu weten we dat er vooral veel reparatiecellen in de lipofilling aanwezig zijn. Deze cellen kunnen ervoor zorgen dat op de plaats waar ze worden ingespoten verschillende nieuwe cellen worden aangemaakt. Op deze manier kan lipofilling zowel zorgen voor opvulling van rimpels (gezicht), aanbrengen van volume (borsten, billen, deuken) en het verbeteren van de kwaliteit van de huid (gezicht, littekens).
Soms wordt aan deze lipofilling nog PRP toegevoegd. Dat zijn stofjes die uit een buisje bloed van de patiënt worden verkregen. We denken dat PRP de lipofilling beter laat overleven en de aangebrachte cellen beter aan het werk zet.

 

NA DE OPERATIE

U mag in principe dezelfde dag weer naar huis, de opname is dus een dag en geen nacht. De eerste dagen thuis moet u rustig aan doen, bedrust is echter niet nodig. 

 

De eerste weken na de ingreep kan het behandelde gebied gezwollen, verkleurd en gespannen zijn. Over het algemeen hebt u weinig last van pijn. Het gebied waar de lipofilling is verricht is meestal niet gevoelig, het gebied waar de liposuctie is verricht wel. Dit is een soort zeurend gevoel dat een tot twee dagen aanhoudt.

U kunt het beste de eerste 3 weken vrij plannen. Ook wordt geadviseerd de eerste 6 weken niet te sporten of zwaar werk te verrichten. Het eerste polibezoek is na 1 week. Het eindresultaat wordt echter pas na 3 maanden beoordeeld.

 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal dr Luijendijk deze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

 

Meer over de operatie lipofilling