De operatie mini-abdominoplastiek

Het gesprek

Tijdens het eerste gesprek kunt u uw verwachtingen en wensen naar voren brengen. Vervolgens zal dr Luijendijk de mogelijkheden met u bespreken. Op die manier krijgt u een reëel beeld van wat een mini-buikwandcorrectie voor u kan betekenen.

 

Afhankelijk van uw buiktype zijn er verschillende mogelijkheden. De beste operatie voor uw buik kan toch een volledige abdominoplastiek zijn, met het losmaken van de navel, of een mini-abdominoplastiek, waarbij de navel blijft zitten.

 

Ook wordt gekeken of het zinvol is in dezelfde operatie een liposuctie uit te voeren. Vaak kan met een aanvullende liposuctie van de bovenbuik en de flanken een mooier resultaat worden bereikt. Daarna wordt besproken waar het litteken zich zal bevinden (niet zichtbaar bij het dragen van ondergoed).

 

Zoals bij iedere andere operatie moeten de voordelen goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico’s. Deze zullen uitvoerig met u worden besproken. Uiteraard kunt u tijdens het gesprek vragen stellen.

 

Bij te veel overgewicht komt u niet in aanmerking komt voor de operatie omdat u een sterk verhoogde kans op problemen heeft, zoals infecties, nabloedingen en wondgenezingsstoornissen. U komt wel voor deze operatie in aanmerking als uw Body Mass Index kleiner is dan 34. (Kijk voor de berekening bij Veel gestelde vragen).

 

De mini-buikwandoperatie

Een mini-buikwandcorrectie is een zware ingreep die geschiedt onder narcose. De operatie duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur. Laat u zich dus niet afleiden door het woordje mini, dit is een serieuze operatie.

 

Vlak voor de operatie wordt het gemaakte plan samen doorgenomen en wordt een tekening van het werkplan op uw buik gemaakt. Tijdens de operatie wordt de buikwand geheel losgemaakt van de onderliggende spierlaag, tot aan de navel. Daarna wordt de huid strak getrokken en de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel verwijderd. Indien de buikspieren uitgerekt zijn, worden deze meteen verstevigd.

 

Voor de operatie gebruikt dr Luijendijk een speciale techniek, de zogenaamde Traction Suture techniek, die door toonaangevende esthetische plastisch chirurgen als de State-of-the-art of de Gouden Standaard wordt beschouwd (zie veel gestelde vragen).

 

De hechtingen zijn onderhuids en oplosbaar en hoeven dus niet later verwijderd te worden. Ook gebruikt dr Luijendijk bij zijn techniek geen drains (plastic slangetjes voor afvoer van vocht) zodat ook die niet verwijderd hoeven te worden. Dat is wel zo comfortabel.

 

Na de operatie

U mag in principe de volgende dag weer naar huis, de opname is dus een nacht. De eerste dagen thuis moet u rustig aan doen, bedrust is echter niet nodig. De eerste weken na de ingreep kan de buik wat gezwollen en gespannen zijn.

 

U kunt het beste de eerste 1 tot 2 weken vrij plannen en zo nodig hulp regelen. Ook wordt geadviseerd de eerste 4 tot 6 weken niet te sporten of zwaar werk te verrichten. Omdat het resultaat al direct na de operatie zichtbaar is, kunt u vanaf de eerste dag uw nieuwe buik bewonderen. Het eerste polibezoek is na 2 weken. Het eindresultaat wordt echter pas na 3 maanden beoordeeld.

 

Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet pijnlijk. Om de buikwand goed te laten genezen is het aan te raden ongeveer zes weken een stevige, steunende elastische broek / step-in te dragen die doorloopt tot ver boven de navel. U kunt deze aanschaffen bij het secretariaat.

 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal dr Luijendijk deze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.