De operatie oorcorrectie

Meer over oorcorrectie - Het gesprek

Tijdens het eerste gesprek kunt u uw verwachtingen en wensen naar voren brengen. Vervolgens zal dr Luijendijk de mogelijkheden met u bespreken. Op die manier krijgt u een reëel beeld van wat een oorcorrectie voor u (of voor uw kind) kan betekenen.

 

Tijdens het gesprek worden de oren bekeken en worden de operatieve mogelijkheden besproken. Zoals bij iedere andere operatie moeten de voordelen goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico’s. Uiteraard kunt u tijdens het gesprek vragen stellen.

 

Meer over oorcorrectie - De operatie

Een oorcorrectie  is maatwerk. De operatie kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd maar gebeurt bij kinderen meestal onder algehele verdoving. De ingreep duurt ongeveer 1 uur voor beide oren.

 

De vorm van de oren wordt bepaald door het kraakbeenskelet van de oorschelp. Tijdens de operatie wordt het kraakbeen veranderd om een betere stand van het oor te krijgen. Het kraakbeen is echter meestal erg stug en laat zich niet altijd makkelijk in een andere vorm zetten. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten maar geen perfectie. Absolute symmetrie van de stand van de oren is vrijwel onmogelijk.

 

Soms moet tegelijkertijd een correctie van de oorlellen verricht worden. De meeste mensen zijn erg tevreden over de nieuwe stand van de oren.

 

Meer over oorcorrectie - Na de operatie

De operatie vindt meestal plaats in dagbehandeling. U mag dus dezelfde dag na een aantal uren weer naar huis. De oren zitten dan verpakt in een tulbandverband. Dit moet blijven zitten (en droog blijven) tot het eerste polibezoek na ongeveer 1 week. Kinderen kunnen beter de eerste week na de operatie niet naar school gaan.

 

Op de poli wordt het verband verwijderd en kunnen de oren worden bewonderd. De oren staan dan weer goed maar meestal zijn ze dan nog wel dik en blauw. Het duurt nog een aantal weken voordat de oren weer normaal zijn. ’s Nachts en tijdens sport moet de eerste 2 weken nog een haarband gedragen worden. U moet deze aanschaffen vóór de operatie.

 

De hechtingen zijn oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden. Het is goed u te realiseren dat mensen (kinderen) en hun omgeving altijd even moeten wennen aan de nieuwe oren. Dat hoort erbij.

 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal dr Luijendijk deze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.