De operatieve correctie van tubulaire borsten

Het gesprek

Tijdens het eerste gesprek kunt u uw verwachtingen en wensen naar voren brengen. Vervolgens zal dr Luijendijk de mogelijkheden met u bespreken. Op die manier krijgt u een reëel beeld van wat een correctie voor u kan betekenen.

 

Tijdens het gesprek wordt (indien nodig) bekeken welke prothesen voor u het meest geschikt zijn en of de prothesen het beste boven of onder de spier kunnen worden ingebracht. Zoals bij iedere andere operatie moeten de voordelen goed worden afgewogen tegen de nadelen en de risico’s. Deze zullen uitvoerig met u worden besproken. Ook het onderwerp borstkanker wordt besproken met speciale aandacht voor uw situatie. Uiteraard kunt u tijdens het gesprek vragen stellen.

 

Hierna kunt u met behulp van verschillende pasprothesen zelf in de spiegel bekijken welke maat het beste bij u past. Op die manier bepaalt u zelf in samenspraak met dr Luijendijk de gewenste grootte en vorm.

 

De operatie van tubulaire borsten

Een correctie van een tubulaire borst is maatwerk. Als een tubulaire borst niet teveel hangt kan voor de correctie vaak worden volstaan met alleen een borstvergroting. Dit is geen gewone borstvergroting. Voor een tubulaire borst moeten vaak aan de binnenkant van de borst extra veranderingen worden aangebracht voor het beste resultaat.

Als er ook tepelhof-afwijkingen zijn dan moet daar ook een plan voor worden gemaakt. Bij de meeste mensen is het verstandig eerst alleen de borstvergroting te doen en dan het resultaat daarvan af te wachten. Slechts bij een klein aantal mensen is daarna toch nog een correctie van de tepelhof nodig. Dat komt omdat de tepelhof visueel na een borstvergroting veel minder opvalt en vaak door de vergroting ook wat strakker wordt getrokken.  

 

Ook moet een keuze worden gemaakt over de plaats van de prothese; voor of achter de spier. Bij een tubulaire borst wordt hierbij vrijwel altijd gekozen voor de ‘dual plane’ techniek, waarbij de prothese alleen aan de bovenkant onder de spier zit. Deze techniek wordt door toonaangevende esthetische plastisch chirurgen als de State-of-the-art of de Gouden Standaard beschouwd.

Vroeger werd nog wel eens gekozen voor het plaatsen van een tissue expander, een opblaasbare ballon waarmee in een aantal maanden het borstweefsel en de huid kan worden opgerekt waarna dan in een tweede operatie de definitieve prothese kan worden geplaatst. Met de huidige technieken is deze tussenstap niet meer nodig.

 

En dan is er nog de keuze van de prothese: rond of druppelvormig. Dit is ook weer echt maatwerk. De meeste tubulaire borsten missen aan de ondekant de ronding en de onderkant is te kort. In die gevallen is een druppelvormige anatomische prothese de beste oplossing omdat daarmee een mooiere ronding kan worden verkregen. Die is er meestal nog niet meteen maar vormt zich in de maanden na de operatie.

 

Als een tubulaire borst wel teveel hangt dan is vaak een borstvergroting met een borstlift nodig. Ook hiervoor geldt dat dan vaak een aantal extra aanpassingen in de borst nodig zijn voor het beste resultaat. Daarbij wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van een oplosbaar matje waarmee de constructie aan de binnenkant robuuster kan worden gemaakt zodat het eindresultaat mooier wordt en vooral ook langer mooi blijft.

Soms is een correctie zonder gebruik van een prothese mogelijk. Dan wordt vaak een borstlift gedaan of alleen een interne verplaatsing van borstweefsel.

 

Als maar één borst tubulair is moet vaak ook de goede borst in het behandelplan betrokken worden. Vaak staan de tepelhoven op een verschillende hoogte of is het verschil in maat zo groot dat ook de goede borst moet worden aangepast voor het beste resultaat.

 

Vlak voor de operatie wordt het plan samen doorgenomen en wordt een tekening van het werkplan gemaakt. Hierbij wordt o.a. vaak een nieuwe lager liggende borstplooi uitgemeten. Tijdens de operatie wordt onder narcose het besproken plan uitgevoerd. Nadat de holte is gemaakt wordt vervolgens altijd eerst gepast met een steriele opvulbare pasprothese. Op die manier kan tijdens de operatie bekeken worden of de met u bepaalde maat ook echt een mooi resultaat geeft. Soms blijkt daarbij dat net iets groter of net iets kleiner mooier is of dat bij ongelijke borsten prothesen van verschillende grootte moeten worden gebruikt.
Nadat de prothesen zijn ingebracht wordt het resultaat in half zittende houding gecontroleerd en wordt alles netjes gehecht. De hechtingen zijn onderhuids en oplosbaar en hoeven dus niet later verwijderd te worden. Ook gebruikt dr Luijendijk bij zijn techniek geen drains (plastic slangetjes voor afvoer van vocht) zodat ook die niet verwijderd hoeven te worden. Dat is wel zo comfortabel.

 

Na de operatie van tubulaire borsten

De operatie vindt plaats in dagbehandeling, tenzij ook een borstlift nodig was. U mag dus dezelfde dag na een aantal uren weer naar huis. Het is verstandig een sportbeha (van de nieuwe maat) met voorsluiting mee te nemen zodat u die gelijk kunt gaan dragen (dag en nacht, 2-3 weken). U kunt deze beha ook via ons secretariaat bestellen.

 

Het eerste polibezoek is na 2 weken. De eerste weken na de ingreep kunnen de borsten wat gezwollen en gespannen zijn. U kunt het beste de eerste twee weken vrij plannen en zo nodig hulp regelen. Ook wordt geadviseerd de eerste 4-6 weken niet te sporten.

 

Omdat het resultaat al direct na de operatie zichtbaar is, kunt u vanaf de eerste dag uw nieuwe cupmaat bewonderen. Het definitieve eindresultaat wordt altijd pas na 3 maanden beoordeeld.

 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal dr Luijendijk deze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.