Veelgestelde vragen over borstlift
-
Wie komt in aanmerking voor een borstlift?
In principe komt elke gezonde vrouw die niet tevreden is met haar hangende borsten in aanmerking voor een borstcorrectie. Dit komt vaak voor na zwangerschappen of na gewichtsverlies maar is ook voor een deel genetisch bepaald.
-
Wat is er zo speciaal aan de methode die dr Luijendijk gebruikt?
Dr Luijendijk gebruikt voor de operatie de techniek met een Wise-patroon, waardoor uiteindelijk een ankervormig litteken ontstaat. Voor kleine borsten kan tegenwoordig ook een sleutelgatmethode gebruikt worden waarbij geen litteken in de plooi van de borst ontstaat. Daarnaast gebruikt dr Luijendijk een speciale hechttechniek zodat vrijwel nooit drains nodig zijn.
-
Wordt er veilig gewerkt?
Veiligheid voor de patiënt staat voor dr Luijendijk voorop. De vervelendste complicatie die kan ontstaan is een infectie. Om dit te voorkomen wordt zo steriel mogelijk gewerkt en krijgt u vlak voor de operatie antibiotica toegediend. Daarmee is de kans op een diepe infectie minder dan 2 procent.
-
Heeft dr Luijendijk veel ervaring?
Dr Luijendijk is een geregistreerd plastisch chirurg sinds januari 2002. Hij heeft zich gespecialiseerd in de esthetische plastische chirurgie. Hij doet tenminste 100 borstverkleiningen of borstlifts per jaar.
-
Wat zijn de belangrijkste risico’s en complicaties?
Een borstlift is in ervaren handen over het algemeen een veilige ingreep. De risico’s zijn dezelfde als bij elke andere operatie. Er kan een infectie ontstaan, wat overigens niet vaak voorkomt. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te zwaar zijn. Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij het nabloedende bloedvaatje dicht wordt gemaakt.
Verder moet u zich realiseren dat het borstweefsel en de huid bij mensen die in aanmerking komen voor een borstlift meestal niet van al te goede kwaliteit is. De elasticiteit is verloren gegaan (waardoor de hangende borst is ontstaan). Bij de operatie wordt de tepelhof weer op de juiste plaats uitgemeten en wordt het borstweefsel weer zo goed mogelijk opgehecht. Toch kan de borst na de operatie weer wat gaan zakken. Dat komt door het gebrek aan elasticiteit. Toch zijn de meeste mensen blij met het resultaat en zouden zij de ingreep weer doen als zij opnieuw mochten kiezen.
Omdat bij een borstlift de melkgangen naar de tepel worden doorgesneden is het meestal niet mogelijk na de operatie nog borstvoeding te geven. Dit kan een reden zijn de operatie uit te stellen.
Een ander gevolg van een borstlift is dat het huidgebied van de tepelhof en de tepel gevoelloos wordt en vaak blijft. De huid voelt dan doffer aan. De meeste mensen ondervinden hier geen hinder van.
Voornamelijk bij mensen met heel erg hangende borsten en rokers kan in een enkel geval een complicatie ontstaan waarbij (een deel van) de tepelhof onvoldoende doorbloeding krijgt en daardoor uiteindelijk een litteken wordt.
-
Worden de borsten kleiner door een borstlift?
Bij een borstlift moet altijd wat borstweefsel (voornamelijk huid) worden verwijderd. De borsten zullen dus altijd een beetje kleiner zijn dan ze aanvankelijk waren. De meeste mensen merken dat nauwelijks. Als u liever wat grotere borsten wilt lees dan het hoofdstuk Borstlift met prothese.
-
Hoe lang blijft het resultaat goed?
Het lichaam en dus ook de borsten veranderen met de leeftijd. Dat is ook zo als u een borstoperatie ondergaan heeft. Afhankelijk van uw (genetisch bepaalde) snelheid van verouderen zullen de borsten uiteindelijk gaan veranderen. Dit is dus voor iedereen anders. Ook zwangerschappen, littekens van andere operaties of gewichtsschommelingen kunnen de borsten doen veranderen. Het resultaat kan echter voor vele jaren behouden blijven, zeker met goede eetgewoonten en lichaamsbeweging.
-
Waar komen de littekens?
Rond de beide tepelhoven zal een cirkelvormig litteken ontstaan en verder komt er bij de meeste technieken een litteken in de huidplooi onder de borst en een litteken in verticale richting tussen de tepelhof en de plooi onder de borst. Dr Luijendijk zal u voor de operatie informeren over de techniek die hem voor u het beste lijkt.
Het kan één tot twee jaar duren voordat de littekens vlakker en lichter van kleur zijn geworden. Het nadeel van de littekenvorming weegt voor de meeste mensen ruimschoots op tegen het tevreden gevoel na de operatie.
-
Wat moet ik meenemen naar het ziekenhuis?
Om de borsten goed te laten genezen is het aan te raden ongeveer twee tot drie weken een stevige, steunende sportbeha te dragen. Het is verstandig een sportbeha met voorsluiting en zonder beugels of baleinen mee te nemen naar het ziekenhuis. Zie volgende vraag.
-
Hoe kom ik aan een goede bh voor na de operatie?
In de Bergmankliniek kunt u dit bestellen na het gesprek of bij de boeking. In het Diakonessenhuis kunt u dit bestellen via het secretariaat.
Als alternatief kunt u een beha met voorsluiting bestellen via het internet, dat is vaak goedkoper. Als u bij google zoekt op "sport bh voorsluiting" vindt u diverse aanbieders. Een voorsluiting is belangrijk. Ik heb goede referenties gehoord van clienten over de fila sport bh maar in principe voldoet iedere stevige sport bh met voorsluiting.
-
Hoe lang moet ik vrij hebben?
De meeste mensen hebben aan 1 of 2 weken genoeg. De stevige beha die u na de operatie moet dragen geeft over het algemeen voldoende steun. Als u een lichamelijk zware baan heeft duurt het iets langer. Wel wordt geadviseerd 4 tot 6 weken niet te sporten.
-
Mag ik douchen na de operatie?
U mag de dag na de operatie al weer voorzichtig douchen. De pleisters blijven gewoon zitten en moeten na het douchen worden drooggedept. U mag nog niet in bad of naar de sauna. Dat mag pas weer na 6 weken.
-
Littekenbehandeling
Sinds een aantal jaar is er een littekenzalf met bewezen verbetering van het litteken en versnelling van het uitrijpen (siliconenzalf). Deze zal aan u op recept worden meegegeven. Het is belangrijk om het litteken zolang het rood is niet bloot te stellen aan Ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het litteken beschermen met een pleister of in een later stadium met een sunblock (tenminste factor 20).
-
Garantie
Esthetische en Plastische Chirurgie is geen exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord verloop kunnen wij u daarom niet geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals bijvoorbeeld narcoseproblemen, trombosebeen, longembolie, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, etc. Absolute symmetrie is niet te garanderen. De kansen op dit soort complicaties zijn over het algemeen klein maar kunnen optreden, ook al besteden wij veel zorg aan de uitvoering van de behandeling.