Veelgestelde vragen over bovenoogleden
-
Wie komt in aanmerking voor een ooglidcorrectie?
In principe komt elke gezonde man of vrouw met objectiveerbare afwijkingen in aanmerking voor een ooglidcorrectie. Wel is het belangrijk een realistisch doel voor ogen te houden.
-
Welke technieken zijn er voor een bovenooglidcorrectie?
Bij een bovenooglidcorrectie wordt een deel van de huid en vaak een reepje spier weggehaald. Als het nodig is wordt ook in de ooghoek een beetje vet weggehaald. Daarnaast zijn er ingrepen die aan een bovenooglidcorrectie kunnen worden toegevoegd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een stukje van de fronsspier door hetzelfde litteken te verwijderen, zodat een minder diepe fronsrimpel ontstaat. Ook kan de wenkbrauw via hetzelfde sneetje hoger worden gezet (reversed browlift) of kan het vet van het stukje tussen de wenkbrauw en de bovenoogleden worden uitgedund (ROOF).
Dr Luijendijk maakt gebruik van de laatste inzichten en technieken die door toonaangevende esthetische plastisch chirurgen als de State-of-the-art of de Gouden Standaard worden beschouwd.
-
Wordt er veilig gewerkt?
Veiligheid voor de patiënt staat voor dr Luijendijk voorop. De gehele operatie is erop gericht om complicaties te voorkomen.
-
Heeft dr Luijendijk veel ervaring?
Dr Luijendijk is een geregistreerd plastisch chirurg sinds januari 2002. Hij heeft zich gespecialiseerd in de esthetische plastische chirurgie. Hij doet tenminste 150 ooglidcorrecties per jaar.
-
Wat doe ik als ik thuis kom?
Thuis moet u de dag van de operatie nog goed koelen. Dit kan met een koelbril die bij de drogist te koop is of bijvoorbeeld met koude natte uitgeknepen gaasjes of diepvrieserwtjes in een plastic zakje (niet uit de vriezer, pas op voor bevriezing!). Ook natgemaakte “de-make-up oogpads”, koudgemaakt in de ijskast, voldoen goed.
Daarnaast moet u een hoge druk in het hoofd voorkomen, dus niet bukken, persen en tillen.
-
Wanneer kan ik weer aan het werk?
Bovenoogleden: na 1 week.
U kunt wel gewoon zien zodat bijvoorbeeld computerwerk goed mogelijk is. Ook kan een zonnebril uitkomst bieden. Bijvoorbeeld voor de dagelijkse boodschappen of voor als u toch weer aan het werk wilt.
-
Komt het snel weer terug?
Afhankelijk van uw eigen veroudering (genetisch, veel in de zon, roken, etc) kan uiteindelijk toch weer een overschot aan huid ontstaan. Bij de meeste mensen blijkt echter één ingreep voldoende. Bij mensen waarbij wel weer veranderingen optreden kan na een aantal jaren eenvoudig nogmaals een zelfde ingreep worden verricht.
-
Wat zijn de risico's?
Hoewel dit niet vaak voorkomt kan de traanklier reageren op een bovenooglidcorrectie. Er ontstaat dan een dry eye syndrome, waarbij droge ogen ontstaan die moeten worden behandeld met oogdruppels. Vooral bij lenzendragers kan dit een probleem zijn. Voorts is er zelden sprake van gevoelsstoornissen van de huid van de oogleden.
Daarnaast kan een infectie of nabloeding optreden. Dit komt echter niet vaak voor. Voor een uitgebreide bespreking van alle risico’s: zie Meer informatie.
-
Waar komen de littekens?
In de plooi van het ooglid zodat je het niet kunt zien met de ogen open. Via ditzelfde litteken kan de fronsspier worden verkleind.
-
Moet het met een hechting of kan ook worden geplakt?
De wond kan worden geplakt maar dit geeft geen duidelijke voordelen en wat verhoogde risico’s. Het is beter een hechting te gebruiken (één doorlopende onderhuidse draad) die na 1 week eenvoudig en zonder pijn weer kan worden verwijderd.
-
Is het beter met een laser?
Dr Luijendijk maakt gebruik van een diathermie-apparaat waarbij wordt gesneden met een elektrisch mesje. Het voordeel daarvan is dat de kleine vaatjes direct worden dichtgebrand. Bij het gebruik van een laser wordt hetzelfde voordeel bereikt.
-
Mag ik douchen na de operatie?
U mag de dag na de operatie al weer voorzichtig douchen. De pleisters blijven gewoon zitten en moeten na het douchen worden drooggedept. U mag nog niet in bad of naar de sauna. Dat mag pas weer na 6 weken.
-
Littekenbehandeling
Sinds een aantal jaar is er een littekenzalf met bewezen verbetering van het litteken en versnelling van het uitrijpen (siliconenzalf). Deze zal aan u op recept worden meegegeven. Het is belangrijk om het litteken zolang het rood is, niet bloot te stellen aan Ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het beschermen met een pleister of in een later stadium met een sunblock (tenminste factor 20).
-
Garantie
Esthetische en Plastische Chirurgie is geen exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord verloop kunnen wij u daarom niet geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals bijvoorbeeld narcoseproblemen, trombosebeen, longembolie, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, etc. Absolute symmetrie is niet te garanderen. De kansen op dit soort complicaties zijn over het algemeen klein maar kunnen optreden, ook al besteden wij veel zorg aan de uitvoering van de behandeling.