Veelgestelde vragen over facelift
-
Wie komt in aanmerking voor een facelift?
In principe komt elke gezonde man of vrouw die niet tevreden is met de veroudering van zijn of haar gezicht en die een reële verwachting heeft in aanmerking voor een facelift. Een facelift heeft het beste resultaat bij mannen en vrouwen van wie de huid nog enigszins elastisch is. De meeste cliënten zijn tussen de veertig en zestig jaar, maar ook bij mensen van zeventig of zelfs tachtig kan een facelift nog mooie resultaten opleveren.
-
Wat is een S-lift, een minifacelift, een MACS-lift, een subSMAS-lift en een "en bloc" facelift?
Er zijn verschillende technieken voor het verrichten van een facelift en die hebben allemaal een eigen naam. Vroeger was de facelift altijd een zeer uitgebreide ingreep, tegenwoordig wordt het litteken vooral zo kort mogelijk gehouden. Facelifts met een kort litteken hebben verschillende namen (S-lift, minifacelift, MACS lift, subSMAS lift, etc.) maar het zijn vaak veel dezelfde technieken. Hoe een facelift ook heet, het blijft een echte facelift. Bij een volledige (hals-) facelift zijn de littekens langer (ook achter het oor en in het haar achter het oor) en wordt meer losgemaakt. Dr Luijendijk maakt bij voorkeur gebruik van de subSMAS facelift en de subSMAS halslift, ook wel de "en bloc" facelift en halslift geheten. In zijn ervaring wordt hiermee een beter en langer blijvend resultaat bereikt dan met de andere technieken.
-
Wat is een subSMAS-lift of "en bloc" lift?
Een subSMAS-lift is een facelifttechniek met een kort litteken waarbij door de gebruikte benadering een zo mooi mogelijk resultaat wordt bereikt. Deze methode wordt ook wel de "en bloc" facelift genoemd omdat hierbij de huid niet wordt losgemaakt van de onderliggende stevige laag, de zogenaamde SMAS-laag. Het gezicht wordt losgemaakt onder deze SMAS-laag. Het grote voordeel hiervan is dat de kans op lelijke treklijnen in het gezicht voorkomen worden. Daarnaast kunnen met deze techniek de weefsels beter verplaatst worden en wordt aan de binnenkant een mechanisch betere constructie verricht. Daarom blijft het resultaat langer behouden. Ook is de zwelling na de operatie met deze techniek minder waardoor mensen weer sneller toonbaar zijn.
Doordat de onderliggende laag wordt gebruikt voor de lift kan de huid zelf vrijwel zonder spanning worden gehecht. Dat is belangrijk voor het ontstaan van een mooi en vrijwel niet zichtbaar litteken.
Met deze techniek worden de lagen onder de huid omhoog gehecht waarmee het liftende effect wordt bereikt. Hierdoor worden de plooien in het gelaat en de hals minder, ontstaat er een strakkere kaaklijn en een jeugdiger uitstraling zonder dat u er geopereerd uit ziet.
-
Krijg ik een strak getrokken gezicht?
Nee, met de huidige technieken wordt dat voorkomen. Ook is het goed te weten dat een "Amerikaanse" facelift vooral naar achteren wordt getrokken waarbij een vaak als facelift herkenbaar resultaat wordt bereikt. In Europa wordt dat als niet mooi ervaren. Bij de door dr Luijendijk gebruikte techniek wordt het gezicht juist naar boven (en niet naar achteren) verplaatst. Hierdoor ontstaat een natuurlijke (niet als facelift herkenbare) verbetering van het gezicht.
-
Wat zijn de belangrijkste risico’s en complicaties?
Een facelift heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden, maar gelukkig komt dit in het gezicht bijna nooit voor. Soms komen na een facelift wat vochtophoping of wat stuggere plekjes voor op het gezicht. Deze gaan vanzelf weer weg, maar u kunt ze ook laten behandelen door een schoonheidsspecialist of een huidtherapeut. Bij een facelift kan een heel enkele keer een takje van de aangezichtszenuw aangedaan raken. Het gedeelte van uw gezicht waarin dit zenuwtakje uitmondt kunt u dan niet meer bewegen. Vrijwel altijd herstelt zich dit echter weer. Soms is het gevoel in de huid, m.n. voor het oor, tijdelijk veranderd. Bij mensen met een donkere huid zijn de littekens van een facelift soms zichtbaar. Hiervoor is blijvend camouflage nodig. Tot slot is het ook mogelijk dat het esthetisch resultaat u tegen valt omdat u er andere verwachtingen van had; bespreek uw verwachtingen daarom altijd met uw plastisch chirurg.
-
Waar komen de littekens?
De littekens van een subSMAS-lift / "en bloc" lift lopen van boven naar beneden als volgt: Het litteken begint ongeveer 4 cm boven het oor in het haar en loopt dan naar beneden naar de bovenkant van de aanhechting van het oor. Daarna loopt het litteken voor het oor langs, niet als een rechte lijn maar als drie kleine halve maantjes, tot aan de oorlel. Alleen als het nodig is loopt het litteken vervolgens door tot in de plooi achter het oor. Als ook een halslift wordt gedaan dan lopen de littekens in de plooi achter het oor verder omhoog, om halverwege de achterkant van het oor weer onder het haar te verdwijnen.
De littekens voor het oor zijn meestal snel vrijwel onzichtbaar. De overige littekens hebben meestal een paar maanden nodig om tot rust te komen maar zijn goed te camoufleren.
-
Hoe lang blijft het resultaat goed?
Het natuurlijk verouderingsproces van uw huid wordt niet gestopt door een facelift. Na de operatie zal, net als ervoor, de elasticiteit van de huid geleidelijk verloren gaan. Dit wisselt sterk per persoon. Ook roken, veel zon en gewichtsschommelingen kunnen het gezicht doen veranderen. Het effect van een (mini-) facelift varieert dus maar geeft meestal een verbetering van het gezicht naar tien jaar eerder. Daarna kan het zo zijn dat deze tien jaar winst behouden blijft, dus dat u er op 50 jarige leeftijd als 40 uit ziet, op 60 jarige leeftijd als 50 en zo verder. Maar uw genetisch materiaal en uw levensgewoonten kunnen dit effect nadelig beinvloeden. Dan is eventueel later een volgende facelift nodig.
-
Wordt er veilig gewerkt?
Veiligheid voor de patiënt staat voor dr Luijendijk voorop. De vervelendste complicatie die kan ontstaan is zenuwletsel. Om dit te voorkomen wordt gebruik gemaakt van een techniek met zo weinig mogelijk kans op zenuwbeschadiging. Zo worden bijvoorbeeld tegenwoordig speciaal voor deze ingreep ontwikkelde instrumenten gebruikt de niet snijden maar spreiden. Met een spreidende beweging komen de lagen makkelijk los en kunnen zenuwtakjes vrijwel niet meer beschadigd raken.
-
Heeft dr Luijendijk veel ervaring?
Dr Luijendijk is een geregistreerd plastisch chirurg sinds januari 2002. Hij heeft zich gespecialiseerd in de esthetische plastische chirurgie. Hij doet al meer dan 15 jaar facelift-chirurgie en heeft veel ervaring.
-
Littekenbehandeling
Het is belangrijk om het litteken zolang het rood is niet bloot te stellen aan Ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het litteken beschermen met een pleister of in een later stadium met een sunblock (bij voorkeur factor 30). De littekens van een facelift genezen vrijwel zonder uitzondering zonder problemen. Een aparte littekenbehandeling is dan ook niet nodig. Als de littekengenezing echter toch minder makkelijk zou verlopen zal een siliconenzalf worden voorgeschreven. Deze zal aan u dan op recept worden meegegeven.
-
Mag ik douchen na de operatie?
U mag de dag na de operatie al weer voorzichtig douchen. U mag nog niet in bad of naar de sauna. Dat mag pas weer na 6 weken.
-
Garantie
Esthetische en Plastische Chirurgie is geen exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord verloop kunnen wij u daarom niet geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals bijvoorbeeld narcoseproblemen, trombosebeen, longembolie, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, etc. Absolute symmetrie is niet te garanderen. De kansen op dit soort complicaties zijn over het algemeen klein maar kunnen optreden, ook al besteden wij veel zorg aan de uitvoering van de behandeling.