Veelgestelde vragen over kincorrectie
-
Wie komt in aanmerking voor kincorrectie?
In principe komt elke gezonde man of vrouw met een duidelijk zichtbare afwijking en die niet tevreden is met zijn of haar profiel van de kin in aanmerking voor een kincorrectie.
-
Wordt er veilig gewerkt?
Veiligheid voor de patiënt staat voor dr Luijendijk voorop. De vervelendste complicatie die kan ontstaan is een infectie. Om dit te voorkomen wordt zo steriel mogelijk gewerkt, krijgt u vlak voor de operatie antibiotica toegediend en worden de prothese en de pocket (waar de prothese in wordt gebracht) gespoeld met betadine jodium. Daarmee is de kans dat u een infectie krijgt minder dan 1 procent.
-
Heeft dr Luijendijk veel ervaring?
Dr Luijendijk is een geregistreerd plastisch chirurg sinds januari 2002. Hij heeft zich gespecialiseerd in de esthetische plastische chirurgie. Hij doet tenminste 10 kincorrecties per jaar.
-
Welke operatie?
Tijdens het consult zal dr Luijendijk met u de verschillende soorten operaties bespreken en laten zien welke operatie voor u het meest geschikt is. De keuze moet worden gemaakt uit: kincorrectie met of zonder aanvullende liposuctie van de hals of een kinimplantaat als onderdeel van een halslift.
-
Is een filler een alternatieve methode voor een kinimplantaat?
De kin is ook op te vullen met een zogenaamde filler (zie Hoofdstuk Botox en Fillers). Deze fillers zijn oplosbaar. Meestal wordt gebruik gemaakt van een hyaluronzuur zoals Restylane®. Dit geeft meer volume en kan de kin geprononceerder maken. De resultaten van een behandeling met Restylane zijn langdurig maar niet permanent. Dit geeft u de vrijheid te kiezen of u de behandeling wenst te herhalen om het effect te behouden. Het resultaat van een Restylane behandeling kan 6-12 maanden aanhouden.
Het gebruik van Restylane kan een goede tussenoplossing zijn. Soms kiezen mensen daarna voor vervolgbehandeling met Restylane, anderen kiezen voor een definitieve oplossing met een implantaat.
-
Wat zijn de belangrijkste risico’s en complicaties?
Een kincorrectie is in ervaren handen een veilige ingreep. De risico’s zijn dezelfde als bij elke andere operatie. Het belangrijkste risico van het plaatsen van een siliconen implantaat is het ontstaan van een infectie. Dit gebeurt in ongeveer 1 procent van de gevallen en maakt verwijdering van het implantaat noodzakelijk. Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de stolsels worden verwijderd en het nabloedende bloedvaatje wordt gedicht.
Een andere belangrijke complicatie van een kincorrectie kan zijn dat het huidgebied van (een kant) van de onderlip en kin gevoelloos wordt. Door de operatie kan het zenuwtje wat hiervoor zorg draagt tijdelijk uitvallen. Het kan soms een aantal maanden duren voordat de zenuw weer op gang komt en het gevoel weer geleidelijk terugkomt. In een uitzonderlijk geval kan het letsel blijvend zijn.
De zwelling van de kin kan soms wat langer duren dan de gebruikelijke 1 tot 3 weken. Het resultaat wordt daarom altijd pas na 3 maanden beoordeeld.
-
Waar is een kinprothese van gemaakt?
Een kinprothese is gemaakt van vaste siliconen. De veiligheid hiervan staat al jaren niet meer ter discussie (in tegenstelling tot vloeibare siliconen).
-
Waar komen de littekens?
Het implantaat wordt over het algemeen via een sneetje van ongeveer 3 cm lang in de huid net achter/onder de kin geplaatst. Dit litteken is na genezing onopvallend.
-
Littekenbehandeling
Sinds een aantal jaar is er een littekenzalf met bewezen verbetering van het litteken en versnelling van het uitrijpen (siliconenzalf). Deze zal aan u op recept worden meegegeven. Het is belangrijk om het litteken zolang het rood is niet bloot te stellen aan Ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het litteken beschermen met een pleister of in een later stadium met een sunblock (tenminste factor 20).
-
Hoe lang moet ik vrij hebben?
De meeste mensen hebben aan 1 of 2 weken genoeg. Wel wordt geadviseerd 4 tot 6 weken niet te sporten, afhankelijk van de sport.
-
Garantie
Esthetische en Plastische Chirurgie is geen exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord verloop kunnen wij u daarom niet geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals bijvoorbeeld narcoseproblemen, trombosebeen, longembolie, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, etc. Absolute symmetrie is niet te garanderen. De kansen op dit soort complicaties zijn over het algemeen klein maar kunnen optreden, ook al besteden wij veel zorg aan de uitvoering van de behandeling.