Veelgestelde vragen over liposuctie buik
-
Wie komt in aanmerking voor een liposuctie?
In principe komt elke gezonde man of vrouw met objectiveerbare afwijkingen in aanmerking voor een liposuctie. Het is echter geen methode voor gewichtsvermindering. In de meeste gevallen zal iemand met overgewicht geadviseerd worden eerst goed af te vallen. Als dat echt niet lukt kan alsnog een liposuctie worden overwogen.
Wel is het belangrijk een realistisch doel voor ogen te houden. Perfectie moet u niet verwachten (hoewel hier bij de operatie wel naar wordt gestreefd). -
Welke technieken zijn er voor een liposuctie en welke is de beste?
In grote lijnen zijn er drie technieken voor het doen van een liposuctie, SAL, PAL en UAL. SAL is de techniek zoals in dit hoofdstuk wordt beschreven. PAL is dezelfde techniek maar dan met een automatisch trillende canule. UAL maakt gebruik van ultrasound waarmee de vetcellen eerst worden beschadigd. Uit de literatuur en de congressen komt naar voren dat geen van deze technieken beter is dan de anderen. Dr Luijendijk gebruikt SAL.
-
Locale verdoving of narcose?
Liposuctie vindt meestal plaats onder volledige narcose. Dat werkt voor alle partijen veel comfortabeler. Kleine correcties worden wel onder locale verdoving verricht.
-
Wordt er veilig gewerkt?
Veiligheid voor de patiënt staat voor dr Luijendijk voorop. De gehele operatie is erop gericht om complicaties te voorkomen.
-
Heeft dr Luijendijk veel ervaring?
Dr Luijendijk is een geregistreerd plastisch chirurg sinds januari 2002. Hij heeft zich gespecialiseerd in de esthetische plastische chirurgie. Dr Luijendijk heeft veel ervaring met het verrichten van liposucties.
-
Hoe kom ik aan stevige drukkleding voor na de operatie?
In de Bergmankliniek kunt u dit bestellen na het gesprek of bij de boeking. In het Diakonessenhuis kunt u dit bestellen via het secretariaat.
Als alternatief kunt u (voor dames) bijvoorbeeld een figuurcorrigerende tailleslip of knicker via internet bestellen (bv hema.nl of hunkemoller). Als u bij google "figuurcorrigerend ondergoed" invoert ziet u nog meer aanbieders. Dit ondergoed geeft voldoende steun. Een klein nadeel van dit ondergoed is het aanwezige kruis.
-
Wat doe ik als ik thuis kom?
U wordt geadviseerd de stevige drukkleding goed te dragen (dag en nacht). De drukkleding mag wel even uit voor het onder de douche gaan. Belangrijk is dat u de eerste dagen in beweging blijft. Wel wordt geadviseerd tenminste 4 weken niet te sporten.
-
Mag ik douchen na de operatie?
U mag de dag na de operatie al weer voorzichtig douchen. De drukkleding mag dan uit (en ook gewassen worden). U mag nog niet in bad of naar de sauna. Dat mag pas weer na 6 weken.
-
Wanneer kan ik weer aan het werk?
De meeste mensen gaan na 1 tot 2 weken weer aan het werk. Als u een lichamelijk zware baan heeft duurt het iets langer. De eerste week is meestal sprake van een beurs gevoel. Computerwerk is meestal goed mogelijk. De elastische drukkleding geeft over het algemeen voldoende steun.
-
Komt het snel weer terug?
De vetcellen die zijn weggezogen zijn echt weg. Het resultaat is daarom over het algemeen blijvend. Wel moet u natuurlijk goed op gewicht blijven. Een gezonde, evenwichtige voeding en regelmatig bewegen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de behandeling een blijvend resultaat heeft. Als u toch zwaarder wordt kan het zijn dat het resultaat minder wordt of dat u ergens anders vetophoping krijgt.
-
Wat zijn de belangrijkste risico's en complicaties?
Liposuctie heeft dezelfde risico's als elke andere operatie. Er bestaat altijd een kleine kans op een nabloeding, een infectie, een trombosebeen of een longembolie, al komt dit bijna nooit voor. Direct na de ingreep is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig. Daarna kunnen nog restzwellingen aanwezig zijn en soms verhardingen die pas na weken of soms maanden verdwijnen. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn. Het definitieve resultaat van een liposuctie kunt u pas beoordelen na zes tot negen maanden. Een enkele keer is niet al het overtollige vetweefsel verwijderd, of is het resultaat erg asymmetrisch. Dan is het soms nodig nog een aanvullende correctie uit te voeren.
-
Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen?
Mannen en vrouwen hebben een verschillende manier van opslaan van vet. Mannen stapelen voornamelijk in de buik, diep van de spieren, vrouwen meestal juist oppervlakkig van de spieren. Een liposuctie kan alleen boven de spieren worden verricht zodat het resultaat van een liposuctie bij mannen minder uitgesproken is dan bij vrouwen. De zwemband (lovehandels) is bij de man juist weer wel goed toegankelijk voor liposuctie.
-
Littekenbehandeling
Sinds een aantal jaar is er een littekenzalf met bewezen verbetering van het litteken en versnelling van het uitrijpen (siliconenzalf). Deze zal aan u op recept worden meegegeven. Het is belangrijk om het litteken zolang het rood is, niet bloot te stellen aan Ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het beschermen met een pleister of in een later stadium met een sunblock (tenminste factor 20).
-
Garantie
Esthetische en Plastische Chirurgie is geen exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord verloop kunnen wij u daarom niet geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals bijvoorbeeld narcoseproblemen, trombosebeen, longembolie, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, etc. Absolute symmetrie is niet te garanderen. De kansen op dit soort complicaties zijn over het algemeen klein maar kunnen optreden, ook al besteden wij veel zorg aan de uitvoering van de behandeling.