Veelgestelde vragen over littekencorrectie
-
Wat is een litteken?
Na een beschadiging van de huid door bijvoorbeeld een ongeval, huidziekte of operatie kan een litteken ontstaan. Hoe groter de oppervlakte en diepte van de beschadiging hoe groter de kans is dat een litteken klachten veroorzaakt.
-
Welke soorten littekens zijn er?
Normale littekens:
Deze littekens zijn niet verdikt en zijn lichtrood of wit van kleur. Klachten, die vooral in de eerste weken voor kunnen komen zijn jeuk, roodheid en trekken van het litteken.
Hypertrofische littekens:
Deze littekens hebben als belangrijkste kenmerk dat ze fel rood van kleur, dik en stug zijn en vaak boven de huidgrens uitsteken. Daarnaast veroorzaken ze vaak jeuk en kunnen pijnlijk zijn.
Keloïde littekens:
Een keloïd litteken groeit buiten de wondrand door en heeft vaak een (fel) rode tot paarse kleur en kan jeuk of pijn veroorzaken. Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of een hele lichte rossige huidskleur.
-
Wie komt in aanmerking voor een littekencorrectie?
In principe komt elke gezonde man of vrouw met zichtbare afwijkingen in aanmerking voor een littekencorrectie. Wel is het belangrijk een realistisch doel voor ogen te houden. Een belangrijk punt daarbij is dat ieder individu zijn eigen manier van littekengenezing heeft. Sommige mensen maken prachtige littekens, anderen maken sneller hypertrofische of keloïd littekens. Ook blijkt dat jonge mensen en kinderen door de hogere huidspanning meer kans hebben op littekenvorming dan oudere mensen. Er is dus een grote variatie in littekengenezing. Hoe dit komt is nog onbekend.
-
Kan het litteken verdwijnen?
Nee, een litteken zal altijd blijven bestaan. De opzet van de correctie is een verbetering van het litteken waardoor het minder zichtbaar is of minder klachten geeft. Ook al wordt een littekencorrectie met de grootste zorg en volgens de regels der kunst uitgevoerd, het uiteindelijk resultaat kan niet worden gegarandeerd. Sommige littekens worden op den duur toch weer wat breder dan verwacht.
-
Welke technieken zijn er voor een littekencorrectie?
Meestal wordt het oude litteken verwijderd en wordt de wond in verschillende lagen gesloten. Soms is het echter nodig dat een litteken wordt verlegd of onderbroken. Dan zijn weefselverplaatsingen nodig, zoals een Z-plastiek. De littekens die dan ontstaan zijn vaak anders van vorm en langer maar dit geeft vaak een aanzienlijke verbetering.
-
Wat kan ik zelf doen voor een optimaal resultaat?
Het is vaak zinvol een litteken langdurig te pleisteren. Dat betekent dat u dwars over het litteken een aantal (overal plakkende) pleisters plakt. Hierdoor wordt de spanning op het verse nog genezende litteken zoveel mogelijk verdeeld en kan een fraaiere genezing ontstaan. U moet dit een aantal maanden volhouden. Zeker bij sport wordt dit geadviseerd.
-
Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor een keloïd?
Het probleem van een keloïd is dat zo’n litteken vaak weer terugkomt na een correctie. Soms wordt toch besloten een correctie te doen zodat de andere mogelijkheden dan een betere kans hebben. Die andere mogelijkheden zijn inspuiten met medicijnen (corticosteroïden) en langdurige siliconenapplicatie (zalf of pleister).
-
Wordt er veilig gewerkt?
Veiligheid voor de patiënt staat voor dr Luijendijk voorop. De gehele operatie is erop gericht om complicaties te voorkomen.
-
Mag ik douchen?
Het litteken mag de dag na de operatie weer nat worden. Kort douchen is geen probleem. U mag echter niet in bad of naar de sauna. Dat mag pas weer na 6 weken.
-
Mag ik sporten?
De littekengenezing duurt altijd 6 weken. Afhankelijk van de plaats en de grootte van het nieuwe litteken moet een bepaalde tijd rust worden gehouden. Als het litteken bij sport wordt belast is dit meestal 6 weken en moet daarna tijdens het sporten gepleisterd zijn.
-
Heeft dr Luijendijk veel ervaring?
Dr Luijendijk is een geregistreerd plastisch chirurg sinds januari 2002. Hij heeft zich gespecialiseerd in de esthetische plastische chirurgie. Hij doet tenminste 50 littekencorrecties per jaar.
-
Littekenbehandeling
Sinds een aantal jaar is er een littekenzalf met bewezen verbetering van het litteken en versnelling van het uitrijpen (siliconenzalf). Deze zal aan u op recept worden meegegeven. Het is belangrijk om het litteken zolang het rood is, niet bloot te stellen aan Ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het beschermen met een pleister of in een later stadium met een sunblock (tenminste factor 20).
-
Garantie
Esthetische en Plastische Chirurgie is geen exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord verloop kunnen wij u daarom niet geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals bijvoorbeeld narcoseproblemen, trombosebeen, longembolie, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, etc. Absolute symmetrie is niet te garanderen. De kansen op dit soort complicaties zijn over het algemeen klein maar kunnen optreden, ook al besteden wij veel zorg aan de uitvoering van de behandeling.