Veelgestelde vragen over moedervlekken
-
Wie komt in aanmerking voor het verwijderen van een moedervlek?
In principe komt elke gezonde persoon die niet tevreden is met een moedervlek in aanmerking voor een verwijdering. Soms wordt echter aangeraden een moedervlek te laten zitten. Dit wordt dan meestal gedaan als het litteken lelijk kan worden zoals voor het borstbeen, op de schouders en soms ook op de rug.
-
Hoe gaat dat als een moedervlek erg groot is?
Als een moedervlek te groot is om in een keer te verwijderen wordt de operatie in een aantal stappen gedaan. Eerst wordt dan een (zo groot mogelijk) deel verwijderd. Als deze wond dan genezen is en er weer wat meer rek in de omgeving is ontstaan kan de 2e operatie worden gedaan. Dit is meestal na ongeveer 6 weken. Het litteken van de vorige keer en weer een zo groot mogelijk stuk van de moedervlek wordt dan verwijderd. Als een moedervlek erg groot is zal dit een aantal keer moeten worden herhaald.
-
Wordt er veilig gewerkt?
Veiligheid voor de patiënt staat voor dr Luijendijk voorop. De vervelendste complicatie die kan ontstaan is een infectie. Om dit te voorkomen wordt zo steriel mogelijk gewerkt. Daarmee is de kans dat u een infectie krijgt veel minder dan 1 procent.
-
Heeft dr Luijendijk veel ervaring?
Dr Luijendijk is een geregistreerd plastisch chirurg sinds januari 2002. Hij heeft zich gespecialiseerd in de esthetische plastische chirurgie. Hij heeft veel ervaring.
-
Wat zijn de belangrijkste risico’s en complicaties?
Het verwijderen van een moedervlek is in ervaren handen een veilige ingreep. De risico’s zijn dezelfde als bij elke andere operatie. De wond kan gaan infecteren, wat overigens maar weinig voorkomt en meestal met antibiotica goed te behandelen is. Een zeer enkele keer kan een nabloeding voorkomen.
-
Hoe ziet het litteken er uit?
Omdat voor het beste resultaat een ovaaltje rond de moedervlek moet worden weggehaald wordt het litteken ietsje langer dan de moedervlek zelf is. In de eerste weken ontstaat vervolgens een rood streepje wat vervolgens in een paar maanden weer wegtrekt. Ook is een litteken in het begin nog stug en gevoelig. Na een aantal maanden is alles weer soepel.
Bij gewrichten en op de rug kan een litteken ondanks alle voorzorgsmaatregelen soms toch wat breder worden. Om dit te voorkomen kan het litteken een aantal maanden worden ondersteund met een pleister. Een enkele keer is er sprake van overtollige littekenvorming. Dit kan worden verminderd door inspuiting van een medicijn. Soms moet dan ook langdurig een siliconenpleister worden gedragen.
-
Mag ik douchen?
Het litteken mag de dag na de operatie weer nat worden. Kort douchen is geen probleem. U mag echter niet in bad of naar de sauna. Dat mag pas weer na 6 weken.
-
Mag ik sporten?
De littekengenezing duurt altijd 6 weken. Afhankelijk van de plaats en de grootte van het nieuwe litteken moet een bepaalde tijd rust worden gehouden. Als het litteken bij sport wordt belast is dit meestal 6 weken. Daarna moet het litteken tijdens het sporten gepleisterd zijn.
-
Littekenbehandeling
Sinds een aantal jaar is er een littekenzalf met bewezen verbetering van het litteken en versnelling van het uitrijpen (siliconenzalf). Deze zal aan u op recept worden meegegeven. Het is belangrijk om het litteken zolang het rood is, niet bloot te stellen aan Ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het beschermen met een pleister of in een later stadium met een sunblock (tenminste factor 20).
-
Garantie
Esthetische en Plastische Chirurgie is geen exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord verloop kunnen wij u daarom niet geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals bijvoorbeeld narcoseproblemen, trombosebeen, longembolie, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, etc. Absolute symmetrie is niet te garanderen. De kansen op dit soort complicaties zijn over het algemeen klein maar kunnen optreden, ook al besteden wij veel zorg aan de uitvoering van de behandeling.