Veelgestelde vragen over tubulaire borsten
-
Ik heb een tubulaire borst. Wat is dat?
Een tubulaire borst is een afwijkende vorm waarbij vaak met name de onderkant van de borst onvoldoende is aangemaakt. Ook kan de tepelhof gevuld zijn met borstweefsel waardoor die ten opzichte van de borst erg naar voren staat. Er zijn afhankelijk van de ernst van de afwijking verschillende gradaties (graad I t/m IV, zie vraag 2).
Vrijwel alle vrouwen met een tubulaire borst ondervinden hiervan ernstige emotionele stress. Voor deze vorm van borst is een speciale operatietechniek en uitleg en begeleiding nodig.
-
Hoe kan de ernst (Type I - IV) van een tubulaire borst worden bepaald?
Een van de mogelijke indelingen voor een tubulaire borst is die van von Heimburg (1996). Een tekortkoming van deze indeling is dat geen rekening wordt gehouden met de tepelafwijkingen, die daarom nog apart moet worden bepaald.
Type I: onderkant van de borst te weinig volume, aan de binnenzijde
Type II: onderkant van de borst te weinig volume, aan de binnenzijde en buitenzijde, voldoende huid
Type III: Type II maar onvoldoende huid tussen de borstplooi en de onderrand van de tepelhof
Type IV: ernstige insnoering van de borst, vrijwel geen breedte van de plooi onder de borst
-
Wie komt in aanmerking voor correctie van een tubulaire borst?
In principe komt elke gezonde vrouw die een tubulaire borst heeft in aanmerking. Het is belangrijk dat van te voren goed in kaart wordt gebracht hoe de borst er uit ziet en wat daarvoor de beste behandeling is. Als de borst erg hangt is bijvoorbeeld het plaatsen van een borstprothese niet voldoende en moet vaak ook een borstlift worden overwogen. Ook is het belangrijk een realistisch doel voor ogen te houden. Bedenk dat het corrigeren van een vormafwijking veel lastiger is dan het uitvoeren van een gewone borstvergroting of borstlift. Ook zijn soms meerdere ingrepen nodig voor het mooiste resultaat. Ondanks het bovenstaande zijn grote verbeteringen van de borstvorm vaak goed mogelijk.
-
Wat is er zo speciaal aan de methode die dr Luijendijk gebruikt bij tubulaire borsten?
Als ervoor gekozen wordt uw borst te corrigeren met gebruik van een prothese dan is een belangrijke keuze de plaats van de prothese; voor of achter de spier. Als uw borst veel volume heeft kan de prothese boven de spier worden geplaatst. Als dat niet het geval is kan voor een mooier resultaat de prothese beter onder de spier geplaatst worden. In het laatste geval maakt dr Luijendijk gebruik van de ‘dual plane’ techniek, hetgeen door toonaangevende esthetische plastisch chirurgen als de State-of-the-art of de Gouden Standaard wordt beschouwd. Hierbij wordt de spier aan de onderkant en de achterkant losgemaakt (type I). Soms wordt daarbij, afhankelijk van de vorm van de borst, ook gekozen voor het aan de voorzijde losmaken van de spier (type II en III). Een type III wordt bijvoorbeeld gebruikt als de onderkant van de borst erg kort is, zoals vaak het geval is bij een tubulaire borst. Daarnaast wordt bij een tubulaire borst soms gekozen voor het herverdelen van het borstweefsel. Daarbij wordt meestal borstweefsel van de bovenkant van de borst verplaatst voor een betere vulling van de onderkant van de borst. Ook als gekozen wordt voor een borstlift met prothese wordt de prothese meestal geplaatst volgens de ‘dual plane’ techniek.
-
Waar komen de littekens?
Als bij uw vorm van borst wordt gekozen voor een ‘borstvergroting’ dan zijn er drie mogelijkheden: in de plooi van de borst, rond de tepelhof of in de oksel. Via de oksel komt de prothese meestal niet laag genoeg te zitten en vervormt de borst erg bij het aanspannen van de spier. Rond de tepelhof is soms een goede keuze, vooral als ook de tepelhof is aangedaan. Via de plooi van de borst is het meest gebruikelijk. Bij alle drie de mogelijkheden vallen de littekens over het algemeen na ongeveer 1 jaar mooi weg.
Als voor uw vorm van borst ook een borstlift nodig is dan is het litteken vaak ankervormig: rond de tepelhof, dan verticaal naar beneden en nog een litteken in de plooi van de borst. Het litteken in de plooi van de borst is niet altijd nodig en wordt zo kort mogelijk gehouden.
-
Wordt er veilig gewerkt?
Veiligheid voor de patiënt staat voor dr Luijendijk voorop. De vervelendste complicatie die kan ontstaan is een infectie. Om dit te voorkomen wordt zo steriel mogelijk gewerkt, krijgt u vlak voor de operatie antibiotica toegediend en wordt de prothese en de pocket (waar de prothese in wordt gebracht) gespoeld met betadine jodium. Daarmee is de kans dat u een infectie krijgt veel minder dan 0,5 procent.
-
Heeft dr Luijendijk veel ervaring?
Dr Luijendijk is een geregistreerd plastisch chirurg sinds januari 2002. Hij heeft zich gespecialiseerd in de esthetische plastische chirurgie. Hij heeft veel ervaring (meer dan 1000 borstvergrotingen). Hij heeft zich gespecialiseerd in de correctie van de tubulaire borst.
-
Wat zijn de belangrijkste risico’s en complicaties?
Een borstvergroting is in ervaren handen over het algemeen een veilige ingreep. De risico’s zijn dezelfde als bij elke andere operatie. De wond kan gaan infecteren, wat overigens niet vaak voorkomt (minder dan 1 op de 200 operaties). De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te zwaar zijn. Als een infectie ondanks antibiotica doorzet zal de prothese verwijderd moeten worden. Een nieuwe prothese wordt dan pas na 3 tot 6 maanden ingebracht.
Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij het nabloedende bloedvaatje dicht wordt gemaakt.
Soms zijn de tepel en de tepelhof in de eerste weken na de operatie wat overgevoelig bij aanraking. Dit gaat vanzelf weer over.
Een ander mogelijk gevolg van een borstvergroting is dat een huidgebiedje vlak boven het litteken gevoelloos wordt en vaak blijft. Soms is dat ook bij de tepelhof het geval. De huid voelt dan doffer aan. De meeste mensen ondervinden hier geen hinder van.
Soms is een prothese voelbaar als u er aan de buitenkant aan voelt. Dit is dan meestal aan de onderrand en over het algemeen niet storend. De bedekking van uw eigen borst is dan erg dun. Dit wordt meestal zo gelaten omdat een oplossing niet eenvoudig is.
Voor kapselvorming zie de volgende vraag.
-
Moeten de prothesen elke 10 jaar vervangen worden?
Nee, alleen als er sprake is van klachten. De meest voorkomende klacht is kapselvorming. Dit is een natuurlijk proces, wat veroorzaakt wordt door de reactie van het lichaam tegen een lichaamsvreemd voorwerp. Bij siliconen is bekend dat deze reactie mild verloopt waardoor bij de meeste mensen een mooi dun kapsel wordt aangemaakt wat goed meebeweegt en niet voelbaar is. Helaas kunnen bij 5-10 procent van de patiënten in de loop van de jaren klachten ontstaan ten gevolge van een hard kapsel dat om de prothese heen zit. Indien de klachten ernstig zijn, moeten de kapsels worden verwijderd en de prothesen worden vervangen. De meeste mensen kunnen daarna weer een lange tijd vooruit. Dit wordt soms voor een deel door de ziektekostenverzekering vergoed.
De meeste prothesemakers geven een levenslange garantie op hun product. Dat betekent niet dat zij garanderen dat de huidige generatie borstprothesen nooit meer zullen gaan lekken of scheuren. Maar mocht dat gebeuren dan leveren zij een nieuwe prothese zodat u daar geen kosten voor heeft.
-
Wat is de top 5 van redenen waarom veel vrouwen voor een borstvergroting kiezen?
- Er beter uitzien met en zonder kleding
- Grotere borsten hebben
- Zelfverzekerder zijn
- Je beter voelen
- Minder bewust zijn van jezelf
-
Welke prothese?
Tijdens het consult zal dr Luijendijk u de verschillende soorten prothesen laten zien en met u bespreken welke prothesen voor u het meest geschikt zijn. Bij een tubulaire borst zijn dat meestal anatomische = druppelvormige prothesen. De implantaten zijn voorzien van een geruwde (getextureerde) buitenzijde om kapselvorming te minimaliseren.
-
Zijn er alternatieve methoden voor een tubulaire borstcorrectie?
De borsten bestaan uit vet- en klierweefsel. Door middel van training kan men de borstspieren vergroten, dit heeft echter geen effect op de borsten zelf. Hormooncrèmes hebben alleen invloed op de huid en niet op de borsten.
Lipofilling: Dit is een nieuwe methode waarbij de borsten worden opgevuld met lichaamseigen vet dat verkregen is met liposuctie. Het te verkrijgen resultaat is echter minder voorspelbaar dan met een prothese omdat altijd weer een deel van de ingespoten hoeveelheid vet verloren gaat. Ook moeten vaak meerdere operaties met lipofilling worden verricht voor een goed resultaat. Dat maakt deze optie duur.
Macrolane: Dit is een hyaluronzuur-filler die in grote hoeveelheden in de borst gespoten kan worden. Er zijn echter nog geen lange termijn resultaten / risico’s van bekend zodat de meeste plastisch chirurgen terughoudend zijn met het aanbieden van deze ingreep.
-
Hoe zien de nieuwe borsten eruit?
De eerste tijd na de operatie kunnen de borsten wat hard, gespannen en gevoelig zijn. Dit geldt ook voor de tepels. Na 2 tot 3 maanden voelen de borsten weer natuurlijker aan en zien er natuurlijker uit. Afhankelijk van de ernst van de aandoening moet voor het eindresultaat vaak nog veel langer worden afgewacht. Doordat de prothese elke dag tegen de onderkant van de borst duwt wordt vaak na langere tijd toch een steeds mooiere bolvormige onderkant van de borst gevormd. Dit kan echter wel een tot meerdere jaren duren.
-
Hoe lang blijft het resultaat goed?
Borsten veranderen met de leeftijd. Dat is ook zo als uw borsten zijn vergroot. Afhankelijk van uw (genetisch bepaalde) snelheid van verouderen zullen de borsten uiteindelijk gaan veranderen. Dit is dus voor iedereen anders. Ze worden dan wat slapper en gaan wat meer hangen. Ook zwangerschappen of gewichtsschommelingen kunnen de borsten doen veranderen.
-
Hoe veilig zijn siliconenprothesen?
De huidige generatie borstprothesen is veel beter dan die van vroeger. De meeste prothesemakers (Eurosilicone, Mentor, McGhan) geven tegenwoordig een levenslange garantie op hun product. Er is geen verband aangetoond met het ontstaan van auto-immuunziekten en daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen. Tevens vormen borstprothesen geen belemmering bij uw eigen borstonderzoek. Wel kan het lastiger zijn het borstweefsel te beoordelen bij een mammogram. Bij verdenking op borstkanker is tegenwoordig een MRI mogelijk waarop het borstweefsel heel goed te beoordelen is (zowel met als zonder een prothese).
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, waarvan vrijwel alle plastisch chirurgen in Nederland lid zijn, is van mening dat een borstvergroting met siliconen een verantwoorde medische ingreep is. Op de site van de NVPC staat extra informatie over een uiterst zeldzame vorm van borstkanker, ALCL. Ook kunt u hier onder het kopje chirurgische bijsluiters extrta informatie lezen over borstimplantaten en het borstimplantatenregister. -
Kan ik (nog) borstvoeding geven?
Sommige tubulaire borsten hebben zo weinig borstklierweefsel dat het geven van borstvoeding niet lukt. Het plaatsen van een prothese via een sneetje in de plooi van de borst heeft echter geen nadelige effecten op het geven van borstvoeding. Als ook een herverdeling van het klierweefsel of een borstlift wordt overwogen dan kan dit wel een effect op het kunnen geven van borstvoeding hebben. Ook een correctie via de tepelhof kan een nadelig effect hebben. Dit moet allemaal worden meegenomen in het plan dat samen met u wordt gemaakt.
-
Hoe is het met het gevoel van de borst?
Het gevoel van de borst blijft over het algemeen onveranderd. Wel kan vlak boven het litteken een gebiedje ontstaan wat iets doffer aanvoelt. Ook kan het gevoel van de tepel en de tepelhof kortdurend veranderen. Blijvende gevoelsproblemen komen weinig voor.
-
Hoe kom ik aan een goede beha voor na de operatie?
In de Bergmankliniek kunt u dit bestellen na het gesprek of bij de boeking. In het Diakonessenhuis kunt u dit bestellen via het secretariaat.
Als alternatief kunt u een beha met voorsluiting bestellen via het internet, dat is vaak goedkoper. Als u bij google zoekt op "sport bh voorsluiting" vindt u diverse aanbieders.
-
Borstkanker
De prothese ligt onder de klier of, nog een verdieping lager, onder de spier. Het is dus goed mogelijk zelf uw borsten op knobbeltjes of andere afwijkingen in de klier te onderzoeken. Wel kan het lastiger zijn het borstweefsel te beoordelen met een mammogram. Bij verdenking op borstkanker is tegenwoordig echter een MRI mogelijk waarop het borstweefsel goed te beoordelen is, met of zonder prothese.
-
Littekenbehandeling
Sinds een aantal jaar is er een littekenzalf met bewezen verbetering van het litteken en versnelling van het uitrijpen (siliconenzalf). Deze zal indien nodig aan u op recept worden meegegeven. De meeste littekens genezen echter mooi zonder gebruik van siliconenzalf. Het is belangrijk om het litteken zolang het rood is niet bloot te stellen aan Ultraviolet licht (zon of zonnebank). U kunt het beschermen met een pleister of in een later stadium met een sunblock (voorkeur factor 30).
-
Garantie
Esthetische en Plastische Chirurgie is geen exacte wetenschap. Garantie op de resultaten of op een ongestoord verloop kunnen wij u daarom niet geven. Complicaties kunnen altijd optreden, zoals bijvoorbeeld narcoseproblemen, trombosebeen, longembolie, infectie, bloeduitstorting, weefselversterf, gevoelloze huid, zenuwletsel, pijnklachten, etc. Absolute symmetrie is niet te garanderen. De kansen op dit soort complicaties zijn over het algemeen klein maar kunnen optreden, ook al besteden wij veel zorg aan de uitvoering van de behandeling.