Tepel- en tepelhofcorrectie

In dit hoofdstuk vindt u algemene informatie over een correctie van de tepel of de tepelhof. Er bestaat een grote variatie in vorm en grootte van tepel en tepelhof en een goede correctie is dus maatwerk. Wij adviseren u na het lezen van dit hoofdstuk een afspraak te maken. U kunt dan samen met dr Luijendijk bepalen wat voor u de beste behandeling is.

 

Tepelhof

Sommige vrouwen hebben een erg grote tepelhof of de grootte van de tepelhoven is verschillend. Als de tepelhof als te groot wordt ervaren kan deze worden verkleind. Dit kan goed onder plaatselijke verdoving. Aan de buitenzijde van de tepelhof wordt dan een rand verwijderd.

 

De hechtingen zijn onderhuids en oplosbaar en hoeven dus niet later verwijderd te worden. Het litteken komt rondom de tepelhof. Dit litteken is in het begin zichtbaar maar zal na verloop van tijd gaan vervagen. Complicaties komen weinig voor. Soms kan een litteken breder worden dan verwacht. Ook kan het litteken soms dikker zijn. In de meeste gevallen wordt echter een goed resultaat bereikt.

 

Tepel

Tepels zijn er in verschillende vormen en maten. Soms is er sprake van een ingetrokken tepel. Andere vrouwen storen zich juist aan een lange te veel naar voren uitstekende tepel. Dit kan eenvoudig onder plaatselijke verdoving verholpen worden.

 

Ingetrokken tepel

Een ingetrokken tepel kan naar buiten worden gebracht door de melkgangen en andere strengetjes die de tepel naar binnen trekken los te maken. Dit gebeurt via een klein sneetje vlak onder de tepel. Als alle melkgangen worden losgemaakt is borstvoeding niet meer mogelijk. Dit kan een reden zijn de operatie uit te stellen. Borstvoeding met een ingetrokken tepel kan echter ook moeilijk of onmogelijk zijn. Soms worden daarom niet alle melkgangen losgemaakt.

 

De kans op het na de operatie terugkeren van de ingetrokken tepel is dan wel iets groter geworden. Deze recidiefkans hangt ook af van hoe erg de tepel voor de operatie is ingetrokken. Als de tepel nooit naar buiten komt en ook niet naar buiten te masseren is (graad 3) dan is de kans van slagen wat lager dan wanneer de tepel meestal naar buiten staat en slechts af en toe naar binnen trekt (graad 1). Daar tussenin zit nog graad 2 waarbij de tepel meestal naar binnen staat maar wel naar buiten te masseren is.

 

Na de operatie moet de tepel 1 tot 2 weken worden beschermd door het dragen van een schuimrubbertje met een gaatje voor de tepel daarin. De tepel wordt dan niet door de beha naar binnen gedrukt. U mag wel onder de douche.

 

Te veel uitstekende tepel

Als u zich stoort aan uitstekende tepels die altijd door de kleren zichtbaar zijn kunt u overwegen de tepels te laten verkleinen. Dit kan met een eenvoudige operatie onder plaatselijke verdoving. De onderste helft van de tepel wordt dan verwijderd en de bovenste helft wordt naar beneden gebogen en vastgehecht.

 

Hierdoor ontstaat een nieuwe tepel die veel kleiner is. Wel wordt hiermee de tepel veranderd zodat borstvoeding meestal niet meer mogelijk is. Dat kan een overweging zijn de tepeloperatie uit te stellen.