Tubulaire borsten

In dit hoofdstuk vindt u algemene informatie over tubulaire borsten. Tubulaire borsten verschillen sterk per vrouw en vaak ook per borst. Een goede correctie is daarom maatwerk. Wij adviseren u daarom na het lezen van dit hoofdstuk een afspraak te maken. U kunt dan samen met dr Luijendijk bepalen wat voor u de beste behandeling is. Dr Luijendijk heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van de tubulaire borst.

 

Tubulaire borsten zijn er in veel verschillende vormen en maten. Vaak gaat het om één borst, soms om allebei en ze zijn dan vaak ongelijk. Een aangedane borst is meestal te klein, waarbij vooral aan de onderkant te weinig borst aanwezig is. Er is daar dan geen mooie ronde vorm en de onderkant is "te kort". Dat komt omdat de borstplooi te hoog zit en te smal is. Daarnaast kan er een afwijkende vorm van de tepelhof zijn, waarbij de tepelhof te groot is en gevuld is met borstweefsel, zodat een soort cupje ontstaat in plaats van een gladde tepelhof. Ook zijn er tubulaire borsten die erg hangen, terwijl andere tubulaire borsten dat juist niet doen.

 

We weten niet goed hoeveel mensen deze vorm van borst hebben. Wel heeft ongeveer 1-5 % van de mensen die voor een borstvergroting kiezen een vorm van tubulaire borst. Soms is borstvoeding met een tubulaire borst niet goed mogelijk maar er is geen verband met vruchtbaarheid en zwangerschap.

 

Ook is nog steeds niet bekend waarom deze borsten kunnen ontstaan. Het betreft een aangeboren afwijking die bij de groei van de borsten tijdens de pubertijd zichtbaar wordt. De tubulaire borst ontwikkelt zich niet normaal en niet volledig. Er zijn door artsen verschillende indelingen en gradaties bedacht voor tubulaire borsten zodat de ernst kan worden vastgesteld en ingedeeld. Vervolgens kan dan, afhankelijk van de ernst, het beste behandelplan worden gemaakt.

 

Andere benamingen voor tubulaire borsten

Er zijn meerdere benamingen van deze soort van borsten in omloop. Naast tubulaire borst wordt ook wel tubureuze borst gebruikt. In het Engels worden tubular breast, tuberous breast, herniated areolar complex, snoopy deformity en constricted breast gebruikt.

 

De borsten zijn één van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van een vrouw. Vrouwen met een tubulaire borst gaan vaak gebukt onder ernstige emotionele stress over de vorm van hun borsten. Veel vrouwen voelen zich na een correctie een stuk zekerder over hun uiterlijk.